NOVINKY

Nejbližší akce II

Online tréninky
Mistrovství ČR Goju-ryu v Brně 25.5.2019
Další kolo talentů Kid Cup v Českých Budějovicích
7. jarní gasshuku v Bratislavě
Po covidových opatřeních opět cvičíme naplno ve všech Dojo
Web
1. kolo Národního poháru v karate Goju-ryu
Národní Pohár v karate Goju-ryu 2019 v Hodoníně
Newsletter
Okinawan Goju Ryu Karate Dojo Praha
Brno - další město s naším novým dojo na obzoru
PF 2011
Zkoušky na STV Kyu
Ohlédnutí za Budo dnem v J. Hradci - prosinec 2010
8.jarní gasshuku 2011 potvrzeno
Přípravný seminář na zkoušky yudansha
Seminář se senseiem T. Nakamurou ve Wroclawi
Doplněná galerie fotografií
Článek o CAOGK ve Fighter´s magazínu
8.jarní gasshuku 2011 úspěšně za námi
Rozhovor se senseiem Lindou Marchant (6.dan)
Web IOGKF opět v provozu
Podzimní seminář se sensei Lindou ve Wroclawi
Valná hromada CAOGK 2014
Výuka karate ve školství - specializovaná třída karate od 1.třídy gymnázia
Stručný přehled z dění v CAOGK
Sezona 2015/2016 za dveřmi
Novoroční přání
10.výročí IOGKF v Rakousku
Valná hromada CAOGK za rok 2015
Víkendový seminář karate Bílá skála 2016
Sanchin Dojo na Open Door Hospital Fest
Zpráva o 7. World Budosai 2016
31.Evropské Gasshuku v Praze (24. - 28.7.2017) - registrace v plném proudu
Pražské národní Gasshuku
Nová sezona 2017/2018 je tady...
Úroveň asociace stoupá mílovými kroky
Pozvánka na valnou hromadu CAOGK v Praze dne 15. 2. 2020
Online trénink 19. 1.
1. kolo Národní pohár Goju-ryu a Pohár talentů Hustopeče
Seminář Kata Saifa – ZMĚNA!
Logo IOGKF – symbol naší rodiny
Článek o CAOGK ve Fighter´s magazínu
 Text z časopisu: 
 

    12 let výročí  umění Morio Higaonny Senseie- legendy Goju ryu  v České republice

Scéna bojových umění v České republice má v současnosti široké zastoupení ze všech koutů světa, co může být mimo jiné důkazem i toho, že se zde nachází mnoho kvalitních škol pod vedením kvalitních kvalifikovaných instruktorů, kteří dovedou zaujmout a předat své znalosti dál svým žákům...

Letošní rok 2011 má však obzvlášť větší význam pro jednu skupinu, Českou asociaci tradičního okinawského goju ryu karate do (CAOGK), která v tomto roce slaví jubilejní 10. výročí od svého založení a zastřešuje již 12. rokem na území ČR myšlenku mateřské organizace International Okinawan Goju Ryu Karate Do Federation (IOGKF), kterou vede sensei Morio Higaonna (10.dan), jejíž je CAOGK členem.

Ohlédneme-li se zpátky a podíváme se na historii IOGKF v ČR, tak bychom začali u počátečního impulzu, který byl dán skupinou cvičících v čele se senseiem Jaroslavem Valentou (4.dan), působícího v Jindřichově Hradci, kteří se na pozvání zúčastnili týdenního Gasshuku se senseiem Morio Higaonnou (10.dan) v r. 1999 v Belgii – po jehož úspěšném absolvování se tímto stala ČR  přidruženým členem IOGKF.

Tato skupina poté začala IOGKF v ČR vyučovat a poprvé veřejnosti předvedla charakteristické formy cvičení v IOGKF - cvičení s tradičními pomůckami Hojo Undo, otužovací cviky Kote Kitae a Ude Tan Ren, zápasy Kakie a Iri kumi , tradiční pojetí cvičení Kat a jiné...Toto předvedení stylu IOGKF proběhlo mimo jiné i na Budo show v Praze a v Brně.

O dva roky později, v roce 2001, byla založena CAOGK a ČR se stala plným členem IOGKF, kdy byl rozhodnutím vedení IOGKF pověřen jejím vedením mandant Higaonny senseie v ČR, sensei Jaroslav Valenta, coby její oficiální reprezentant.

Od tohoto okamžiku začala intenzivnější spolupráce se zahraničními instruktory, kteří na pozvání CAOGK začali pravidelně dojíždět do ČR a vyučovat zde IOGKF – sensei Itaru Kuramatsu (7.dan), sensei Ernie Molyneux (7.dan), sensei Roy Flatt (7.dan) a jiní, a taktéž začalo intenzivnější navštěvování členů CAOGK mezinárodních seminářů - „gasshuku“, mezi které patří kromě jiných i dodnes již tradiční každoroční letní Evropské týdenní gasshuku pořádané v různých koutech Evropy a je pod vedením nejvyšších učitelů na čele se senseiem Morio Higaonnou (10.dan).

Od roku 2004 se začali v CAOGK učit styl IOGKF mimo jiné i zástupci oddílů karate a kobuda ze slovenského Trenčína a z Bratislavy, které IOGKF inspirovala, a kteří dosáhli po vzájemné spolupráci a díky vlastní píli, potřebných znalostí a dovedností k absolvování mistrovských zkoušek, po jejichž úspěšném provedení se jim po několika letech cvičení povedlo se osamostatnit a založit si vlastní zastoupení IOGKF na Slovensku. Přátelská spolupráce jak s trenčínskou skupinou – www.iogkf.sk, tak i s Bratislavskou, pokračuje dodnes a členové obou zemí se pravidelně setkávají na společných akcích a to nejenom v dojo.

Rozšiřování IOGKF v ČR za 10let existence CAOGK probíhalo poklidně, nešlo o žádnou masivní náborovou kampaň s cílem vzít každého za každou cenu, ale spíše naopak -soustředit se na výcvik užší skupiny budoucích instruktorů, kteří by navštěvovali 1krát za rok senseie Morio Higaonnu a další představitele IOGKF, co nejvíce se od nich naučili a teprve poté toto umění nabídli druhým. Tréninky z tohoto důvodu tedy probíhaly pouze v několika klubech, přičemž Honbu dojo bylo v Jindřichově Hradci, v dojo hlavního instruktora CAOGK senseie Jaroslava Valenty.

Postupem času z jeho žáků za 12 let cvičení vyrostli instruktoři, kteří mohou dále učit a předávat v ČR IOGKF v přesné podobě tak, jak to učí Higaonna sensei. V současné době se IOGKF organizovaně cvičí  v Jindřichově Hradci (2 kluby), v Praze (2 kluby), v Telči, v Brně  v Č. Budějovicích, včetně jednotlivých cvičících, kteří si v různých městech ČR cvičí zcela samostatně a pravidelně dojíždí na osobní tréninky za hlavním instruktorem do J. Hradce a taktéž se zúčastňují společných akcí CAOGK .

                                 

 

 

                                      Tradiční Jarní gasshuku v Jindřichově Hradci

Slovo tradice má v CAOGK velkou váhu, a to mimo jiné i proto, že se od roku 2001 každoročně v jarním období již tradičně pořádá na území ČR akce mezinárodního významu, akce cvičebního charakteru v přátelském duchu, pravidelně za účasti pozvaných instruktorů světového formátu a s přizvanými zástupci okolních členských zemí IOGKF. Význam akce spočívá v sjednocení techniky, v seznámení se s metodikou výuky jednotlivých specifických cvičení okinawského goju ryu, ve výkladu aplikací kata, v procvičení kumite charakteristického pro IOGKF a mnoho dalšího...Mnoho jiných zajímavých poznatků a metodických postupů bývá pak vloženo vyučujícím instruktorem dle jeho osobnosti, což bývá většinou ona pověstná „třešnička na dortu“. Nemalý význam této akce je i v rozvoji přátelských vztahů cvičenců z ČR a z okolních států pravidelně se setkávajících na takovýchto akcích...

Součástí těchto seminářů bývají i zkoušky na mistrovský stupeň, které jsou v CAOGK prováděny zásadně zahraničními zkušebními komisaři, nositeli min. 7. Danu a na tuto zkoušku bývá adept doporučován oficiálním reprezentantem státu po uplynutí několikaleté čekací doby vyplněné intenzivním tréninkem a účastí na národních a mezinárodních gasshuku a po úspěšném absolvování teoretických testů .

Letos bude CAOGK pořádat tradičně již 8.jarní seminář, kam přijali pozvání sensei Ernie Molyneux (7.dan), šéfinstruktor Anglie EOGKF a šéfinstruktor IOGKF pro Evropu  a sensei Linda Marchant (6.dan) držitelka nejvyššího mistrovského stupně z řad něžného pohlaví IOGKF z Anglie. Seminář se bude konat dne 28. - 29.5. 2011 v Jindřichově Hradci, kam jsou všichni příznivci okinawského goju ryu karate do srdečně zváni, bez ohledu na členství v IOGKF.

 

Zaujal-li Vás obsah tohoto článku, bližší informace o IOGKF v ČR můžete najít na www.iogkf.cz nebo na www.iogkf.com .

 

Na brzká přátelská setkání, ať už na 8. jarním gasshuku v J.Hradci nebo v některém z našich dojo se těší stávající členové CAOGK...

 

Mgr. Jaroslav Kulik

předseda CAOGK, Shinzato Dojo Praha